Onduidelijke communicatie

Hallo en welkom terug. Ik keek laatst naar het programma “Gert Late Night” waarin radiopresentator Peter Van de Veire en epidemioloog Pierre Van Damme te gast waren. Je kan het al raden dat het alom tegenwoordige centrale thema het Coronavirus was. Ze hadden het over de onduidelijke communicatie van de politici naar de bevolking rond de verschillende maatregelen. Hierbij vergeleken ze met communicatie in het verleden tijdens de uitbraak van de Mexicaanse griep.

Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep ook wel Nieuwe Influenza A (H1N1) of varkensgriep genaamd. Dit virus veroorzaakte een pandemie in 2009, het is ontstaan in, zoals de benaming laat raden, Mexico. Bij mensen die in een gezonde toestand verkeren is het meestal geen ernstige aandoening, het geneest spontaan na enkele dagen. De symptomen waren dezelfde als bij een gewone griep. Net zoals het Coronavirus wordt het overgebracht door speekseldruppeltjes. Rechtstreeks door ademhaling of onrechtstreeks door voorwerpen en daarna het aanraken van het gezicht. De eerste symptomen zijn kenbaar na 2 tot 7 dagen.

Onze leiders kunnen leren van de radio

Peter Van de Veire schreef een column in de krant De Morgen waarin hij weergeeft wat de leiders kunnen leren van de radio. Hij heeft het over het feit dat leden van verschillende partijen altijd negatieve commentaar op elkaar hebben. Dat is iets dat ze bij de radio niet doen. Ook zij zijn als het ware allemaal concurrenten van elkaar, maar ze blijven elkaar op een respectvolle manier behandelen. Zijn vraag naar de leiders is om er wat meer te zijn voor hun publiek, namelijk wij, de inwoners. Hij gaf ook aan dat hij vond dat de koning het fijnst schitterde in het mensen tot kalmte te brengen.

Opzoek naar een CC(Coronacommissaris)

De presentator van het programma Gert Late Night, Gert Verhulst, legt het volgende voor aan de epidemioloog: ”Politiekers hebben gekozen om communicatie te laten doen door specialisten, virologen. Was dit een goede keuze of eerder een gemakzuchtige keuze, zo konden ze namelijk niet fout communiceren en de schuld doorschuiven.”

Pierre Van Damme, de epidemioloog legt de klemtoon dat de virologen dit niet zelf kozen, ze zijn er automatisch ingerold. Hij vindt ook dat politiekers niet schitteren in communicatie, het is dus goed dat ze zich laten begeleiden. Volgens Van Damme is het niet het moment om op elkaar te kappen, moeten we samen aan hetzelfde zeel trekken, als een front. Bij de Mexicaanse griep was er een griepcommissaris aangesteld, de ondertussen bekende viroloog, Marc Van Ranst. Alle technische, wetenschappelijke experten, schaarden zich achter hem. Er was dus steeds één duidelijk standpunt. Ook bij de ebolacrisis gingen ze zo te werk, daar was het Erika Vlieghe, senior klinisch staflid en onderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Nu is er niet echt een task-force, één iemand die de communicatie voor zich neemt. Terwijl dat beter wel zo was geweest, officieel is dat de persoon die alle communicatie doet. Het is zwaar en niet te onderschatten. Nu is het gewoon verdeeld over een aantal mensen. Elk journaal, elke show ging over corona, iedereen wou iets zeggen. Dit bracht heel wat onduidelijkheid met zich mee.

Ikzelf zou het ook veel makkelijker gevonden hebben moest er van in het begin duidelijk gezegd geweest zijn die persoon doet alle communicatie. Dat zou ervoor zorgen dat alles veel duidelijker is en was. Het zou ook aangenamer geweest zijn voor iedereen. Maar laten we positief eindigen, de versoepelingsmaatregelen zijn duidelijk en dat is nog steeds het voornaamste ;-).

“Communicatie is de sleutel tot succes!”

Milan De Smet.

Bronnen:

Mexicaanse griep. Wikipedia. Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/Mexicaanse_griep op 29 mei 2020.

CALLENS, M. Mexicaanse griep. Christelijke Mutualiteit. Geraadpleegd via https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/mexicaanse-griep op 29 mei 2020.

VAN DE VEIRE P. Peter Van de Veire kruipt in de pen: ‘Wat onze leiders misschien kunnen leren van de radio’.  DeMorgen. 17 april 2020. Geraadpleegd via https://www.demorgen.be/meningen/peter-van-de-veire-kruipt-in-de-pen-wat-onze-leiders-misschien-kunnen-leren-van-de-radio~bb8298df/

ITG. ITG-infectiologe Erika Vlieghe aangeduid als nationaal ebolacoördinator. Ebola. 17 oktober 2014. Geraadpleegd via http://www.info-ebola.be/itg-infectiologe-erika-vlieghe-aangeduid-als-nationaal-coordinator-ebola/

Gert Late Night. Seizoen 7, aflevering 28. Vier. 21 mei 2020. Geraadpleegd via https://www.vier.be/video/gert-late-night/gert-late-night-seizoen-7/gert-late-night-s7-aflevering-28

Afbeelding via http://gezondheideerst.be/mexicaanse-griep-behandlen-symptomen/#gref


Reacties

  1. Dag Milan, ik heb je blog gelezen en sluit me volledig aan bij jouw mening! Ook ik vind dat er te onduidelijk wordt gecommuniceerd! De mens moet weten waar hij aan toe is en waar hij staat. Overigens was het zeer aangenaam om je blogpost te lezen, het las vlot!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Milan,
    Zo te zien aan de verschillende bronnen en je uitgebreide blog informeer je zeer goed over de verschillende onderwerpen waar je over schrijft. Uw blog is aangenaam om te lezen waardoor het vlotter gaat mee te denken tijdens het lezen. Ik volg uw mening over de informatie overdracht ook wel. Door verschillende onhandige en onduidelijke presentaties over de maatregelen is niet alles even duidelijk. Ik vind ook dat dit een gevaar kan geven. Wanneer dit blijft aanhouden vrees ik dat vele mensen ongeïnteresseerd zullen worden en zo de maatregelen minder strikt zullen opvolgen. Wat denk jij daar over?
    groeten,
    Bauwe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Bauwe,
      Bedankt voor je toffe feedback! De presentaties waren inderdaad niet hun sterkste punt. Ik geef je zeker gelijk over het feit dat mensen de maatregelen aan hun laars zouden beginnen lappen. Ik betrapte er mezelf soms ook op om de maatregelen niet meer te volgen.
      Groeten Milan.

      Verwijderen
  3. Dag Milan,
    Goed gestructureerde blogpost. Zelf was ik nog niet echt stilgestaan bij de onduidelijke communicatie, maar nu kan ik mij er zeker in vinden.
    Groetjes, Aicha.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een muzikale lockdown

Creatieve communicatievormen